23 september, 2024

Nedtagning af Paternosterreoler – ting at overveje

Af og til bliver vi kontaktet af virksomheder, der ønsker at sælge allerede afmonteret udstyr, hvilket kan være supernemt, men også lidt skræmmende. Hvorfor er det sådan? Paternosterreoler er måske ret enkle i deres design, og der er masser af dygtige elektrikere, mekanikere og teknikere i dette land, som kan finde ud af at skrue en af – men meget få ved, hvordan man gør det uden at beskadige udstyret.

Hyr fagfolk til at nedtage paternosterreolen

Vores første (og måske mest indlysende tip) er virkelig at hyre professionelle. Der er 4, 5 eller måske 6 virksomheder i Sverige, som har reel erfaring med at afmontere, flytte og samle paternosterreolen.

Ud over producenterne af udstyret er der et par virksomheder, som er uafhængige og gode til denne type udstyr, netop disse virksomheder kan være lidt sværere at finde for dem, der ikke kender til branchen – kontakt os, så hjælper vi dig i den rigtige retning.

Hvis du gerne selv vil stå for demonteringen, så læs videre.

Pallar

Når man skiller et paternosterreol ad med henblik på at flytte og samle det igen, er emballagen af allerstørste betydning – det kan sjældent betale sig at spare her i det lange løb. Skader på simple reservedele, der skal udskiftes, opvejer hurtigt værdien af nogle store specialpaller. Hvis du tidligere har flyttet lagerautomaten, skal du huske på, at en paternosterreols enhed normalt har lidt tungere dele.

 

Vi anbefaler, at der fokuseres på specialiserede paller til de følgende 3 dele af paternosterreolen:

  • En robust palle, der kan håndtere hele paternosterreolens gavle
  • En lidt længere og mere robust lang palle til håndtering af medbringere (maskinhylder)
  • Lang palle til håndtering af maskinens plader

De resterende dele af paternosterreolet kan normalt håndteres på en standard EU-palle.

 

Relevator_Demontage_Paternosterverk_001 Relevator_Demontage_Paternosterverk_002

Anden emballage

Ud over specialpaller og standard EU-paller gør anden emballage også en stor forskel, når det gælder om at undgå problemer under en flytning.

Nogle ting, du bør overveje:

  • Køb solide strøer (f.eks. 45×125) til at placere mellem gavlene stablet oven på hinanden.
  • Brug 45×45 bjælker, når du stabler paternosterreolet oven på hinanden, lægter eller enklere bjælker kan let gå i stykker.
  • Brug en omsnøringsmaskine med stærke stropper, f.eks. PET-stropper eller stålstropper (PP-stropper anbefales ikke).
  • Pak varerne ind i masser af strækfilm, selv om det kan føles som en spinkel indpakning, er det nok til at forhindre varerne i at bevæge sig.

Truck

Når emballagen er på plads og er af den rigtige slags, er det også vigtigt, at varerne håndteres korrekt, når de flyttes – her er trucken/truckene centrale. Ud over 1-2 palleløftere, som kan være gode til at vende lange varer osv. er der brug for en god modvægtstruck.

 

For det første er det godt at have en truck med høj kapacitet, når man håndterer en paternosterreol, vi anbefaler en modvægtstruck, der kan håndtere 2.000 kg+.

 

For det andet er det også vigtigt, at trucken kan hæve gaflerne højt nok til at håndtere anlæggets gavle. For at kunne folde gavlene sikkert skal gaflerne nå en højde, der svarer til ¾ af paternosterreolens højde. Hvis maskinen er 7.000 mm, skal trucken således kunne løfte op til ca. 5.250 mm.

 

Sidst, men ikke mindst, er det også vigtigt at have lange gafler til rådighed. Den ene ende af en paternosterreol er normalt 1.400-1.700 mm dyb, og det kan være ustabilt at håndtere den med almindelige gafler. På samme måde gør lange gafler det meget lettere at håndtere lastbærere, som ofte måler over eller omkring 3.000 mm.

Hav ikke for travlt

Med de rigtige paller, anden emballage og gode lastbiler er alle forudsætninger på plads for en god demontering, så det sidste tip, vi kan give, er at forsøge at undgå stressede situationer.
Planlæg demonteringen i god tid, før udstyret skal flyttes/ud af ejendommen, og frem for alt, lad være med at stresse under læsningen.

 

Hvis du vil have flere tips om emnet, eller hvis du føler, at du hellere vil hyre nogen til at afmontere dine paternosterreoler, er du velkommen til at kontakte os!

Skribent: Niklas Nygren